În cazul în care doriți să efectuați o reclamație cu privire la serviciile sau produsele ASRO, vă rugăm să ne contactați pentru a o putea rezolva în timp util. Pentru rezolvarea cât mai rapidă, eficientă și pe cale amiabilă a eventualelor probleme apărute, vă rugăm să trimiteți mesajele dumneavoastra la adresa vanzari@asro.ro

 

INFORMARE CU PRIVIRE LA SOLUTIONAREA ALTERNATIVA A LITIGIILOR (SAL)

In calitate de utilizator persoana fizica al Site-ului magazin.asro.ro aveti și calitate de consumator, ca urmare aveți opțiunea de a contacta o entitate SAL locală pentru soluționarea unei plângeri în legatură cu serviciile noastre pe care nu ați reușit să o soluționați direct cu ASRO.

 

Ce este SAL?

SAL reprezintă un mecanism alternativ sistemului judiciar, prin care consumatorilor li se oferă posibilitatea de soluționare a litigiilor pe care le pot avea cu comercianții, atunci când se confruntă cu o problemă legată de achiziționarea unui produs sau serviciu.

Astfel, reclamațiile împotriva comercianților sunt prezentate voluntar de către consumatori, urmând a fi soluționate într-un mod independent, imparțial, transparent, rapid și echitabil. Direcția SAL are competența să solutioneze alternativ litigii naționale și transfrontaliere izvorâte din contractele de vânzări sau din contractele de prestări servicii încheiate cu un comerciant care desfășoara activități în România. Entitățile SAL sunt entități extrajudiciare. O entitate SAL este o parte neutră (de exemplu, un mediator, arbitru) care poate fi utilizată de ASRO pentru a soluționa litigii, dacă consumatorul decide să folosească mecanismul SAL.

 

Procedura SAL:

  • este o procedură simplă și rapidă;
  • presupune costuri reduse fiind prin urmare benefic atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți, care pot evita costuri legale și proceduri de durată.

 

Care sunt condițiile în care se poate accesa procedura SAL?

  • Diferendul nu a putut fi soluționat în mod direct cu comerciantul;
  • Reclamația nu a mai fost analizata anterior de catre o alta entitate SAL sau de catre o instanta de judecata, si nici inaintata unei alte autoritati publice;
  • Reclamația este formulată în termen de 1 an de la data la care aceasta a fost prezentată comerciantului sau de la data săvârșirii faptei care a dat nastere litigiului;
  • Instrumentarea litigiului nu afectează în mod grav funcționarea eficientă a entității SAL;
  • Litigiul nu este promovat cu rea credinta și nu este ofensator;
  • Litigiul este de competența entității SAL sesizate.

În cazul în care Direcția SAL nu poate analiza o reclamație care i-a fost înaintată, va transmite ambelor părți o explicație privind motivele neanalizării litigiului în termen de 21 de zile calendaristice de la primirea dosarului de reclamație.

 

Cum depun o reclamație prin intermediul SAL?

Direcția de soluționare alternativă a litigiilor din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor are competența să soluționeze alternativ litigii naționale și transfrontaliere izvorâte din contractele de vânzări sau din contractele de prestări servicii încheiate cu un comerciant care desfașoară activități în România, în sectoarele de activitate în care ANPC este competentă.

Pentru mai multe detalii, sau pentru a depune o sesizare accesați următorul link: https://anpc.ro/ce-este-sal/?ref=footer_3_6

 

Date de contact ANPC, Directia de solutionare alternativa a litigiilor

Adresa: București, Bulevardul Aviatorilor nr. 72, sector 1, cod poștal 011865

Tel: 021.307.67.69

Fax: 021.314.34.62

E-mail: dsal@anpc.ro

Adresa web: https://anpc.ro/articol/935/ce-inseamna-sal